Navigate / search

Toortoitumine kui ülimtervislikkus

Üheks terviseprobleemide põhjustajaks võibki olla meie toitumine, mis on viimaste aastatuhandete jooksul, eriti aga viimase sajandi jooksul drastiliselt muutunud.
Palju küsimärke tekitab meie toitumisvallas see mida me täna tarbime, toitud on geneetiliseltmuundatud ning töödeldud nagu transrasv, valge suhkur, valge jahu, liigne sool ja piimatooted. On teada, et paljud tänased terviseprobleemid nagu allergiad, diabeet, südamehaigused ja kasvajad olid veel 100 aastat tagasi üsna harva esinevad.

Arvatakse, et toortoitumine on vanim toitumissuund ja enne kõiki teisi ehk see oligi inimese esmane söök, enne seda kui tuld kasutatu ning inimene elas troopilises kliimavöötmes, kus kõik viljad olid aastaringselt küpsed ja käeulatuses. Toortoitumine on tänasel päeval küllaltki populaarne ning kandub edasi kiirelt. On inimesi, kes tajuvad end toortoidul olles fantastiliselt, olles vabanenud ülekaalust, kasvajatest või muudest terviseprobleemidest ja parandanud oma sportlike saavutusi.

10000 aastat tagasi juhtus inimkonna ajaloos väga suur muutus! Inimene jäi paikseks, hakkas levima põllumajandus, hakati kasvatama teravilja, kodustama loomi ja tarbima piima. Evolutsioonilised muutused võtavad väga palju aega ning selleks kuluks sadu tuhandeid aastaid, enne kui meie kehad sellise toitumisega kohaneksid. Tänapäevani on teraviljades leiduv gluteen ja piimas olev piimasuhkur laktoos ning piimavalk kaseiin ühed enimlevinud talumatusi põhjustavad toiduained tänapäeva inimestel. Arvestades seda on hakanud inimesed otsima alternatiive. Minnes ajas tuhandeid aastaid tagasi – sinna, kus inimene sõi naturaalset ja orgaanilist päristoitu, mis oli talle geneetiliselt kasulikum ning tema keha ja tervist hoidvam.

toor taldrik

Mis see on ?

Kuigi rohkem on levinud toortaimetoitlus dieet, võivad toortoitumise alla kuuluda ka loomse päritoluga toidud nagu toores liha, kala ja muna. Loomne toit ei ole inimesele siiski meeldiv ja seal vohavad bakterid mis pole üldse inimorganismile head. Kõik toit mida pole kuumutatud üle 40 kraadi. See on toit oma naturaalses olekus, milles jäävad alles kõik ensüümid, vitamiinid ja mineraalid. Sellest tulenevalt on toortoit kõige toitaineterikkaim söök. Kuna vaid läbi ja lõhki toortoitu tarbivaid inimesi leidub tänaseks veel üsna vähe, siis nimetatakse toortoitluseks ka seda, kui menüüs on lisaks toortoidule eelistab ka küpsetatud toitu.

Toortaimetoitlase toidunimekrija kuuluvad puu ja aedviljad, umbrohi, maitsetaimed ja idanid. Kasulikud on samuti seemned, pähklid, külmutatud puuviljad ja aedviljad. Toortoitumisest on välja jäetud oad ning teraviljad, va tatar. Blenderid on toortoitlase hea sõber, sest see aitab valmistada toite vaheldusrikkalt, huvitavalt ja maitsvalt.

Leave a comment

name*

email* (not published)

website